"Zijn dood maakt wereld een veiligere plek"

De westerse wereld reageert erg tevreden op de dood van Osama bin Laden. "Zijn dood maakt de wereld een veiligere plek", stellen de Europese boegbeelden Van Rompuy en Barroso. Ook andere leiders reageren tevreden.
Archieffoto

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy (foto links) en zijn collega bij de Commissie José Manuel Barroso (foto rechts) reageren verheugd op de dood van Al Qaeda-topman Osama bin Laden, "die verantwoordelijk was voor barbaarse terroristische aanvallen". "Zijn dood bewijst dat dergelijke misdaden niet onbestraft blijven", stellen ze in een gezamenlijke boodschap. Ze spreken van een belangrijke overwinning in de strijd tegen terrorisme wereldwijd.

De Britse premier David Cameron (foto) noemt zijn dood een grote opluchting voor de wereld. "Osama bin Laden was verantwoordelijk voor de ergste terroristische acties ooit, die van 11 september en heel wat andere", zei de Britse premier. "Zijn dood is dan ook een grote opluchting voor de wereld."

"De aanslagen kostten het leven aan duizenden mensen. Velen van hen waren Britten. Het is een groot succes dat Bin Laden gevonden is en dat hij niet meer in staat zal zijn om zijn terreurcampagne voort te zetten", zei Cameron.

Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje sluiten zich aan bij de reactie van Londen. Parijs heeft het over "een overwinning van alle democratieën tegen het terrorisme", Rome noemt de dood van Bin Laden "een overwinning van het goed tegen het kwaad". Berlijn spreekt van "goed nieuws" voor de wereld en Madrid heeft het over een "beslissende stap in de strijd tegen het internationale terrorisme".

"Deze nacht hebben de vredesmachten een zege behaald", verklaart de Duitse bondskanselier Angela Merkel (foto boven). "Osama bin Laden was verantwoordelijk voor de dood van duizenden onschuldige mensen. Maar het internationaal terrorisme is nog niet overwonnen." De Franse president Nicolas Sarkozy zegt dat "de gesel van terrorisme een belangrijke nederlaag lijdt, maar dit is niet het einde van Al Qaeda".

Ook de NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen (foto) waarschuwt dat de strijd nog niet is gestreden. Hij laat er geen twijfel over bestaan dat de NAVO zijn missie in Afghanistan zal voortzetten om te vermijden dat het land ooit nog een uitvalsbasis kan worden voor extremisme. "Terrorisme blijft een directe bedreiging voor onze veiligheid en internationale stabiliteit", klinkt het. "We zullen blijven ijveren voor de waarden van vrijheid, democratie en menselijkheid die Osama bin Laden wilde vernietigen."

Tony Blair, de voormalige Britse premier en huidig speciaal gezant voor het Midden-Oosten heeft het over een "opmerkelijk succes". Maar volgens hem gaat de strijd tegen terrorisme en tegen de ideologie van Bin Laden voort en is die nog steeds even dringend.

Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is het doodschieten van Osama bin Laden een grote stap vooruit in de internationale strijd tegen het terrorisme. "De misdaden van Al Qaeda raken alle continenten en leiden tot menselijke tragedies en het verlies van duizenden mannen, vrouwen en kinderen." Deze dag moet dan ook gewijd zijn aan de slachtoffers van het terrorisme en hun families over heel de wereld, besloot Ban Ki-moon.

Israël noemt de dood van Bin Laden "een triomf voor gerechtigheid, vrijheid en voor alle democratieën die vastberaden de strijd tegen het terrorisme voeren".