"Zoon klaar om vader op te volgen"

"Ik heb gehoord dat de zoon van Osama bin Laden hier in Pakistan is en al zou klaar staan om zijn vader op te volgen", zegt correspondent Olivier Matthys vanuit Pakistan. Hij verwacht niet dat de dood van de Al Qaeda-leider veel reacties bij de gewone bevolking zal uitlokken.
De schuilplaats van Bin Laden in brand

Het is voorlopig niet duidelijk in hoeverre de Pakistaanse overheid of veiligheidsdiensten hebben meegewerkt aan de actie. Het is goed mogelijk dat de actie een puur Amerikaanse aangelegenheid was, om te vermijden dat Bin Laden gewaarschuwd zou worden.

Correspondent Olivier Matthys in Pakistan verwacht niet dat de dood van Bin Laden veel reacties zal uitlokken bij de gewone bevolking. "Bij de extremistische moslim-groeperingen hier geniet Bin Laden natuurlijk wel een zekere status, voor hen zal het een klap zijn", zegt Matthys. "Ik heb gehoord dat de zoon van Bin Laden hier in de buurt is, in Waziristan, en dat die al klaar staat om zijn vader op te volgen".

"Bin Laden was vooral nog een symbool, hij zou erg ziek zijn en had problemen met zijn nieren. Hij moest een dialyse-behandeling ondergaan en dat maakt het dan weer plausibel dat hij in Abbottabad verbleef, een stad met veel ziekenhuizen", zegt Matthys nog.

Verbaasd

Matthys reisde na de bekendmaking van het nieuws naar Abbottabat, maar hij raakte niet bij de schuilplaats van Bin Laden omdat het leger een zone van twee kilometer rond het huis heeft afgezet, waar niemand binnen mag. Een van de helikopters die de Amerikanen moesten ter plekke moesten laten, is intussen al door het Pakistaanse leger weggevoerd.

De plaatselijke politiechef waarmee Matthys praatte, was zeer verbaasd over het feit dat Bin Laden zeven jaar in de stad zou hebben gewoond. Ook de plaatselijke bevolking leek van niets te weten.

Toch lijkt het Matthys onwaarschijnlijk dat het Pakistaanse leger niets zou hebben geweten over de aanwezigheid van Bin Laden, omdat de militairen een groot aantal kazernes,  ziekenhuizen en andere installaties in Abbottabat hebben.