Al Qaeda-leider Osama bin Laden gedood

Al Qaeda-leider Osama bin Laden is gedood door Amerikaanse troepen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama afgelopen nacht bevestigd. Hij werd tijdens een actie van de Special Forces neergeschoten in zijn schuiloord in Pakistan.

De VS was Bin Laden al sinds augustus op het spoor. De voorbije weken had het leger steeds meer informatie gekregen over zijn mogelijke schuilplaats. De achtervolging van een van de informanten van Bin Laden leidde de VS uiteindelijk tot bij de Al Qaeda-leider zelf. Vannacht kwam uiteindelijk een eenheid van de zogenoemde Special Forces in actie.

Bin Laden bevond zich in een luxueuze ommuurde villa (kleine foto) in Abbottabad, 50 kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De woning, drie verdiepen hoog en opvallend veel groter dan de andere woningen in de buurt, lag overigens slechts op 100 meter van een Pakistaanse legerbasis. 's Avonds werd de hele buurt afgezet, maar niemand kon vermoeden dat de Amerikanen een actie planden om Bin Laden te vatten. Volgens een hoge bron hadden de Amerikanen zelfs niets gezegd tegen de Pakistaanse autoriteiten.

De opdracht werd uitgevoerd door een relatief klein commando en de hele operatie zou ook niet langer dan 40 minuten hebben geduurd. Osama zou zijn gedood met een schot in het hoofd.

"Even na middernacht hoorde ik plots 3 helikopters cirkelen" vertelt een buurtbewoner, die de hele actie volgde vanaf het dak van zijn woning. "Ze werden beschoten vanaf de grond en één van de toestellen stortte plots neer."

Volgens de VS raakte één toestel defect bij de operatie en werd de actie daarna via de grond voortgezet. Geen enkele militair zou gewond zijn geraakt. Na een vuurgevecht met de lijfwachten van Osama bin Laden konden de Special Forces de villa innemen.

Tijdens de raid werd niet alleen Bin Laden gedood, maar ook 4 andere aanwezigen: de zoon van de Al Qaeda-leider, 2 lijfwachten en een vrouw.

"De muren rond de villa waren tot 5,5 meter hoog", zegt een regeringswoordvoerder. "Er waren slechts twee toegangspoorten en het gebouw zelf had alleen maar kleine raampjes." Overigens zouden de vaste bewoners, de informant van Bin Laden en diens broer, zelden contact hebben gezocht met de buren. "Ze verbrandden zelfs hun afval in de tuin in plaats van het buiten te zetten."

Op de Pakistaanse televisie werd vanochtend al een foto verspreid van de dode Al Qaeda-leider, maar intussen raakte bekend dat het om een namaakfoto gaat.

Bin Laden was de grootste vijand van de VS sinds de aanslagen van 11 september. "Gerechtigheid is geschied. Zijn dood moet verwelkomd worden door iedereen die voorstander is van de vrede", aldus VS-president Barack Obama.