De Villepin staat opnieuw terecht voor Clearstreamaffaire

De Franse oud-premier, Dominique de Villepin, staat opnieuw terecht in Parijs in de zogenoemde Clearstreamaffaire. Eerder was hij in die zaak al vrijgesproken, maar toen ging het Openbaar Ministerie in beroep.

Vanmorgen is in Parijs het proces in beroep van start gegaan. De Villepin wordt beschuldigd van een lastercampagne die hij tegen zijn rivaal president Nicolas Sarkozy zou hebben gehouden. Tijdens de presidentsverkiezingen in 2004, waarin De Villepin en Sarkozy rivalen waren, lekte De Villepin een lijst van politici en zakenlui die smeergeld zouden hebben ontvangen via de Luxemburgse bank Clearstream. Sarkozy zijn naam stond op de lijst. Achteraf bleek de lijst vals, volgens Sarkozy was De Villepin hiervan op de hoogte, iets wat hij altijd ontkend heeft.

De uitspraak van de rechtszaak in beroep kan de Franse presidentsverkiezingen van volgend jaar ernstig beïnvloeden. De Villepin heeft nog niet officieel bevestigd dat hij eraan deelneemt, maar heeft wel vorig jaar een nieuwe politieke partij "République solidaire" opgericht.