George Bush: "Overwinning voor Amerika"

De vorige Amerikaanse president George W. Bush is persoonlijk door president Obama op de hoogte gebracht van Bin Ladens dood. Bush heeft het over een belangrijke prestatie. Ook Hillary Clinton roemde het werk van de inlichtingendiensten.

"Deze gedenkwaardige prestatie markeert een overwinning voor Amerika, voor mensen die naar vrede op de wereld streven en voor diegenen die geliefden hebben verloren op 11 september 2001," reageert Bush. Hij zei ook dat de VS "een niet mis te verstane boodschap heeft gestuurd: hoe lang het ook duurt, gerechtigheid zal geschieden." Bush was president van de VS tijdens de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Ook diens voorganger Bill Clinton wenste de Amerikaanse regering geluk. "Ik feliciteer de president, het nationale veiligheidsteam en de leden van ons leger dat ze Osama bin Laden na tien jaar moorddadige Al Qaeda-aanvallen tot verantwoording hebben geroepen", schrijft Clinton.

Bill Clintons vrouw, de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, roemde in een korte toespraak voor de Amerikaanse media het werk van de inlichtingendiensten en veiligheidsdiensten die al meer dan 10 jaar "druk hebben uitgeoefend op Bin Laden en Al Qaeda, in samenwerking met onze partners".

"Velen hebben eraan getwijfeld dat deze dag er ooit zou aankomen", sprak Clinton, "maar laat ik u eraan herinneren: dit is Amerika, wij klaren de klus". Clinton sprak ook haar medeleven uit voor alle nabestaanden van slachtoffers van aanslagen door Al Qaeda. "Ik hoop dat de families van de slachtoffers troost zullen vinden in het feit dat gerechtigheid nu is geschied."

Vanuit New York noemt burgemeester Michael Bloomberg (foto) de dood van de terroristenleider een uiterst belangrijke overwinning. "Het maakt het leed dat New Yorkers en Amerikanen door hem leden er niet minder op, maar het is een belangrijke overwinning voor onze natie", zegt Bloomberg in een verwijzing naar de aanslagen van 11 september. "De New Yorkers hebben bijna tien jaar gewacht op dit nieuws."

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner, heeft het over "geweldig nieuws voor de veiligheid van het Amerikaanse volk en een overwinning in onze voortgezette strijd tegen Al Qaeda en radicaal extremisme in de wereld". Daarbij waarschuwt hij dat de strijd nog niet gestreden is en dat waakzaamheid aan de orde blijft "om de terroristische vijand te verslaan en het Amerikaanse volk te beschermen".

Ook Nancy Pelosi, de voorganger van John Boehner en leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigen, spreekt van een "uiterst belangrijke ontwikkeling in de strijd tegen Al Qaeda". Ze hoopt dat het nieuws troost kan bieden aan diegenen die geliefden hebben verloren in de aanvallen van terroristen tegen de VS. Maar ook zij zegt dat de strijd tegen het terrorisme onverminderd moet voortgezet worden, "ook al is de dood van Osama bin Laden historisch".

De Amerikaanse ambassadeur in ons land, Howard Gutman, heeft positief geregeerd op de dood van Bin Laden, maar is naar eigen zeggen niet euforisch. Een jubelstemming is niet op zijn plaats, meent Gutman, want tenslotte zijn er door Al Qaeda duizenden mensen omgekomen. Bin Ladens dood is daarom meer een zaak van rechtvaardigheid. "Hopelijk kunnen we nu als broeders voortleven."