Leterme: "Opluchting en waakzaamheid"

Ontslagnemend premier Yves Leterme zegt dat de dood van Osama bin Laden opluchting met zich meebrengt, maar ook aanzet tot de nodige waakzaamheid, ook voor de Belgische troepen in Afghanistan.

"Bij veel mensen leeft er een gevoel van opluchting, in het bijzonder bij de slachtoffers van de aanslagen. Men zou in normale omstandigheden een proces verwachten, maar ik denk dat, gelet op wat er in het verleden gebeurd is op initiatief van Osama bin Laden, dit een goede oplossing is", zei Leterme.

Met het uitschakelen van het symbool "Bin Laden" zal de hele wereld wel een tijdje waakzaam moeten zijn voor aanslagen of wraakacties, zegt Leterme.

Volgens de eerste minister zal de regering de komende uren en dagen samen met de bevoegde dienst die de terreurdreiging in ons land analyseert, bekijken of er extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden.

De Belgische troepen in Afghanistan blijven daar normaal gezien tot eind dit jaar. "Die aanwezigheid van de troepen wordt voortdurend geëvalueerd en dat zal nu ook gebeuren in de komende dagen", zegt Leterme nog.

Verrassing

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) feliciteert de Amerikanen met hun actie tegen Osama bin Laden. Vanackere had het nieuws vanochtend vernomen via een sms'je van zijn woordvoerder. Ook voor hem was de dood van Bin Laden een verrassing.

Obama riep in zijn toespraak Pakistan op om te blijven meewerken aan de strijd tegen de terreurorganisatie Al Qaeda. "Het valt inderdaad op dat Obama heel veel belang hechtte aan het bedanken en het vermelden van de medewerking van de Pakistaanse regering", zegt Vanackere, die de Amerikanen feliciteerde met hun actie.

Vanackere: "Obama wil hiermee, in tegenstelling tot zijn voorganger Bush, insisteren op het feit dat de strijd tegen het terrorisme een strijd is van bondgenootschappen en van de verschillende leden van de internationale gemeenschap. Daarin vindt hij het belangrijk dat een land als Pakistan wordt genoemd in die strijd."

Obama benadrukte ook dat Bin Laden geen moslimleider was, maar een massamoordenaar van moslims. "Dat is belangrijk en vooral ook heel erg waar", zegt Vanackere. "Ik denk dat wij dat ook telkens opnieuw moeten zeggen. Diegenen die zeggen dat Bin Laden een leider is van de moslims, doen de moslims onrecht aan. De moslimwereld wil niet vertegenwoordigd worden door mensen die kiezen voor het vermoorden van duizenden mensen."

Intussen loopt de nummer 2 van Al Qaeda nog steeds op vrije voeten. "De strijd tegen het terrorisme is een langetermijnstrijd", aldus Vanackere. "De dood van Bin Laden betekent uiteraard niet het einde van Al Qaeda."

Stabilisatie Afghanistan versnellen

Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem zegt dat de dood van Osama bin Laden het einde is van een bijna tien jaar durende zoektocht. Hij bevestigt dat België niet rechtstreeks op de hoogte was van de actie, maar dat er de laatste tijd wel aanwijzingen waren dat de zoektocht opgedreven was.

Wat de Belgische aanwezigheid in Afghanistan betreft, hoopt De Crem dat het uitschakelen van Bin Laden een snellere stabilisatie van de toestand in dat land kan tot stand brengen. Dat wil niet zeggen dat de militaire aanwezigheid in Afghanistan meteen kan worden verminderd.

"Wij moeten ook waakzaam blijven voor de naschokken die deze operatie met zich mee zou kunnen brengen. Onze troepen zijn goed opgeleid en gemotiveerd en ze vormen het Afghaanse leger. Je zou kunnen zeggen dat dat een beheersopdracht is, maar er blijft altijd het onverwachte en onvoorspelbare in een regio die hoe dan ook nog een tijdje explosief zal blijven", zo zei De Crem.