Peter Pontiac wint Marten Toonderprijs

Striptekenaar Peter Pontiac heeft de Marten Toonderprijs 2011 gewonnen. De Nederlandse prijs is een oeuvreprijs voor striptekenaars die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het beeldverhaal. Pontiac is de tweede winnaar van de prijs. De eerste was vorig jaar Jan Kruis.

De jury, met daarin onder anderen directeur van de Bezige Bij Robbert Ammerlaan, oordeelde dat Pontiac met "Kraut" de beste Nederlandse graphic novel heeft getekend en geschreven. "Zijn werk is vernieuwend. Hij heeft iets aan de Nederlandse strip toegevoegd wat er nog niet was: een combinatie van schrijver- en kunstenaarschap", meldt het fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, de initiatiefnemer van de Marten Toonderprijs.

De graphic novel "Kraut" gaat over het leven van Pontiacs vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlogsverslaggever was voor de Duitsers en daarna roddeljournalist.

Pontiac is ook illustrator voor verschillende media, waaronder het muziektijdschrift Oor, NRC Handelsblad en het AD.  De striptekenaar neemt de prijs op 9 september in ontvangst tijdens het stripfestival in Breda.