Primeur op nieuw muntstuk van 2 euro

De Koninklijke Munt van België brengt morgen, op 3 mei, een nieuw muntstuk van 2 euro in omloop. Op de kop van de munt staan voor het eerst twee vrouwen. Het muntstuk is geslagen naar aanleiding van de 100e verjaardag van de Internationale Vrouwendag.

De twee vrouwen die afgebeeld zijn op het muntstuk zijn twee boegbeelden van de Belgische vrouwenbeweging uit het begin van de 20e eeuw: Isala Van Diest, de eerste vrouwelijke arts in België, en Marie Popelin, de eerste Belgische vrouw met een rechtendiploma.

Het is niet alleen de eerste keer dat er twee vrouwen op een Belgisch muntstuk staan, het is ook de eerste keer dat er een beeltenis wordt gebruikt van vrouwen die niet tot de dynastie behoren.

Het muntstuk wordt vanaf morgen in omloop gebracht, in totaal zullen er 5 miljoen exemplaren geslagen worden. Er zijn ook twee luxe-uitgiften te verkrijgen bij de Koninklijke Munt.

In het najaar komt er overigens nog een muntstuk met een vrouw in de hoofdrol: Hélène Dutrieu, de eerste Belgische vliegtuigpilote.