Toespraak Gennez ligt op de maag van De Wever

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet opgezet met de 1 mei-toespraak van zijn SP.A-collega Caroline Gennez. Die had het onder meer over "Nieuw-Vlaamse Arrogantie". De PS heeft intussen nog altijd niet gereageerd op het voorstel van De Wever om Elio Di Rupo formateur te maken.

Tussen de SP.A en de N-VA zit het al langer scheef. Eergisteren kwam daar een nieuwe zware uithaal bij. Tijdens haar toespraak aan de vooravond van de socialistische hoogdag 1 mei had Gennez (foto onder) het over de N-VA als "Nieuw-Vlaamse Arrogantie" en verwijzend naar een eerder N-VA-voorstel vroeg ze zich ook af of binnenkort geopperd zou worden scholen te "belonen als ze een zwart kindje weigeren".

De uithaal van Gennez ligt De Wever naar eigen zeggen "zeer zwaar op de maag", maar de SP.A de deur van de politieke onderhandelingen wijzen, doet hij niet. "Dat moet Caroline Gennez uiteindelijk aan mij zeggen, maar als ze ons zodanig haat kan ze geen partner meer zijn van ons", liet hij optekenen voor aanvang van het partijbestuur van de N-VA.

De N-VA-voorzitter is van plan om Gennez er nog op aan te spreken, maar vraagt vooral dat de SP.A "haar interne moeilijkheden niet op mij zou afreageren". De hetze komt op een slecht moment, want net nu is het -zo zei De Wever gisteren in "De zevende dag"- aan een formateur om te beslissen welke partijen zullen overblijven voor de "finale onderhandelingen".

N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon steekt alvast niet onder stoelen of banken dat hij een federale coalitie zonder de SP.A best ziet zitten. "Ik denk dat je met Open VLD en CD&V misschien wel tot iets werkbaar kan komen", zei hij aan de Vtm-redactie. Volgens hem komt het er nu op aan om snel knopen door te hakken en dan kan je "dergelijke signalen niet negeren", luidt het.

Bovendien mag duidelijk zijn "dat er wel enige afstand bestaat tussen ons programma en dat van de SP.A", besloot hij vanmorgen voor aanvang van het partijbestuur van de N-VA.

Stilte in PS-kamp klinkt luid

De PS wil intussen nog altijd niet reageren op het voorstel van De Wever om Elio Di Rupo formateur te maken. PS-vicepremier Laurette Onkelinx zei vanmorgen dat haar partij niet reageert uit respect voor de koning en voor onderhandelaar Wouter Beke (CD&V). Diens opdracht is immers nog niet afgelopen, klinkt het.

Beke organiseert deze week opnieuw enkele vergaderingen met de voorzitters van de N-VA en de PS. Ze zullen het onder meer hebben over de financieringswet en de gezondheidszorg. De koning heeft Beke vrijdag gevraagd zijn conclusies neer te schrijven, dat zal wellicht nog zowat een week duren.

De Wever vindt het alvast "geen probleem" dat PS-kopman Di Rupo nog niets van zich liet horen. "Ik ga ervan uit dat hij nog wil", besloot hij.