Vlaanderen investeert overschot op begroting

De Vlaamse regering investeert 65 miljoen euro extra in onderzoek en ontwikkeling. Het gaat om een overschot op de begroting van dit jaar. Ook voor een aantal andere initiatieven is er extra geld.

Bij de begrotingscontrole voor dit jaar is gebleken dat de begroting niet alleen in evenwicht zal zijn op het einde van het jaar, maar dat er zelfs geld over is. De Vlaamse regering heeft besloten dat geld niet te gebruiken om het federale schuldenprobleem op te lossen, maar te investeren in belangrijke noden in Vlaanderen.

Het grootste deel van het geld, 65 miljoen euro, gaat naar onderzoek en ontwikkeling. De regering had de afgelopen maanden kritiek gekregen dat ze te veel bespaarde op innovatie.

Voorts is er 6 miljoen euro extra voor dringende wegenwerken, 25 miljoen om de stijgende behoeften aan schoolinfrastructuur aan te pakken, 6 miljoen extra voor de landbouw en 2 miljoen om de budgetten lokale cultuur op te trekken.

De regering investeert ook 10 miljoen in tewerkstellingspremies voor oudere werknemers, 2 miljoen euro in de gehandicaptenzorg en kinderopvang, en nog eens 2 miljoen in de bestrijding van de kinderarmoede.