"Een sterker gevoel van eenheid en trots"

De Amerikaanse president Barack Obama is gisteren onthaald op een staande ovatie tijdens een diner voor leden van het Congres. Het diner was al eerder gepland, maar viel toevallig op de dag dat Osama bin Laden, de leider van Al Qaeda, om het leven is gebracht.

Het diner voor de Democratische en Republikeinse Congresleden in het Witte Huis was al langer gepland. Dat net bekend geraakt was dat topterrorist Osama bin Laden was gedood, kon natuurlijk niet onopgemerkt blijven in de toespraak die president Obama voor de aanwezigen hield.

"We hebben dit diner een paar weken geleden vastgelegd omdat ik dacht dat het wel een goed idee zou zijn voor de vertegenwoordigers van Democraten en Republikeinen en hun partners om samen wat tijd door te brengen, los van de politiek. En vanavond is nog meer dan anders een gelegenheid bij uitstek om dat te doen", stak Obama van wal.

"Afgelopen nacht, toen de Amerikanen te weten kwamen dat ons land een operatie heeft uitgevoerd waarbij Osama bin Laden gevangengenomen en gedood werd, denk ik dat we hetzelfde gevoel van eenheid voelden als toen, op 11 september 2001. Die eenheid die we sindsdien voelden, is door de jaren heen wat weggeëbd. Gisteren werden we er weer aan herinnerd dat er een trots is in waar ons land voor staat en wat we kunnen bereiken, die dieper gaat dan partijen en politiek."

"We hebben allemaal onze onenigheden, onze verschillen. Ik maak me geen illusies over de moeilijkheid van de debatten die we de komende weken en maanden zullen moeten voeren. Maar ik weet ook dat er verschillende momenten zijn geweest zoals deze die ons samenbrachten als één Amerikaanse familie. Vanavond koester ik de vurige hoop dat we die versterkte eenheid en die trots kunnen aanwenden om die vele uitdagingen aan te gaan die nog op ons pad liggen."

De president bracht ook hulde aan de militairen en inlichtingendiensten die de operatie tegen Osama bin Laden minutieus hebben voorbereid en uitgevoerd. De aanwezigen, zowel Democraten als Republikeinen, onthaalden Obama met een staande ovatie.