"Hervorming justitie maakt me moedeloos"

Volgens rechter Freddy Troch ontbreekt de politieke wil om justitie daadwerkelijk te hervormen en te moderniseren. De sinds gisteren gepensioneerde rechter blikt in "De ochtend" gefrustreerd terug.

De 61-jarige Troch heeft er een lange carrière op zitten. Hij werd vooral bekend als onderzoeksrechter in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Hij was ook lange tijd rechter in Dendermonde, en voorzitter van het Comité P, het orgaan dat toezicht houdt op de politiediensten. De laatste jaren zat hij in de Commissie Modernisering Rechterlijke Orde.

Hij kon nog doorgaan tot zijn 67e, maar hij besliste om de lier nu al aan de wilgen te hangen. "Een mens wordt moedeloos als je naar de hervorming van justitie kijkt", zegt de oud-rechter in "De ochtend". "Er gebeurt niets, alles zit geblokkeerd, onder meer door het ontbreken van een regering. Maar zelfs aspecten die door een regering in lopende zaken kunnen worden beslist, blijven liggen."

Volgens hem ontbreekt dan ook de politieke wil om daadwerkelijk hervormingen door te voeren. "De informatisering staat nog nergens, straffen tot drie jaar worden niet uitgevoerd, vonnissen worden met andere woorden omgevormd via ministeriële omzendbrieven", klinkt het boos. "Eigenlijk beslist een minister hoe de straffen worden uitgevoerd en dat is compleet ongrondwettelijk."

De frustratie bij Troch is dan ook groot. "Ik ben al die jaren geëngageerd bezig geweest, maar alles zit geblokkeerd en nu is de tijd gekomen om te genieten. Justitie is voorbij, ik wil samen met mijn vrouw genieten van de kleine dingen want daar is veel te weinig tijd voor geweest."

"Overheveling blijft onbegrijpelijk"

Als onderzoeksrechter in het onderzoek naar de Bende van Nijvel slaagde Troch erin om vooruitgang te boeken. Zijn team vond onder meer de wapens die de bende gebruikte, maar toch werd hij 20 jaar geleden van het onderzoek gehaald.

"Ik heb altijd alles van me kunnen afzetten, behalve één iets en dat is de onbegrijpelijke beslissing om het dossier van Dendermonde over te hevelen naar Charleroi. Op het ogenblik dat we in samenspraak met de speurders in Charleroi beslissen om het dossier open te trekken en de twee cellen samen te zetten, beslist men het dossier over te hevelen naar Charleroi. En dat met een Nederlandsonkundige, nieuwe onderzoeksrechter die zich nog helemaal moest inwerken."

Troch acht de kans erg klein dat het dossier van de Bende van Nijvel ooit nog voor de rechter komt. "Het is nog 4,5 jaar voor het dossier verjaart, dat is echt niet lang meer", klinkt het pessimistisch.