"Het internationaal recht heeft gefaald"

Patrick Loobuyck (foto), moraalfilosoof aan de universiteit van Gent en Antwerpen, twijfelt in het radioprogramma “De ochtend” over de wettelijkheid van de dood van Osama bin Laden. “De Amerikanen zeggen dat het recht heeft gezegevierd, maar eigenlijk heeft het gefaald.”

“Recht is niet hetzelfde als wraak”, aldus Loobuyck. “Hoe legitiem de wraakgevoelens ook zijn en hoeveel beter de wereld ook af is zonder Osama bin Laden, we moeten altijd een aantal grondrechten respecteren.” Zo heeft iedereen, ook Bin Laden dus, het recht om zichzelf voor een rechtbank te verdedigen.

Daarnaast missen we volgens de moraalfilosoof ook wel een unieke kans om nog extra informatie over de terroristische netwerken en aanslagen te krijgen. Een proces was misschien beter geweest. “De vreugde van de slachtoffers nu is heel menselijk, ik zou ook blij zijn in hun geval, maar ook een uitspraak van een rechter gebaseerd op feiten, kan genoegdoening geven. Dat hebben we in het verleden al gezien.”

Loobuyck ziet het Internationaal Strafhof in Den Haag als culminatie van onze rechtstraditie. “Om het even wie verantwoordelijk is voor massamoord, genocide of andere misdaden tegen de mensheid lynchen we niet meer publiekelijk, maar brengen we voor het gerecht.” Dit principe heeft volgens Loobuyck in het geval van Bin Laden gefaald. "Er zijn veel argumenten die het wel legitiem maken, maar dat wil niet zeggen dat de actie volledig legaal is."