"Minuten leken wel dagen te duren"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanval tegen Al Qaeda-kopstuk Osama bin Laden via satellietbeelden live gevolgd. Het Witte Huis heeft een foto vrijgegeven waarop te zien is hoe hij de operatie met enkele ingewijden volgt.

De foto toont Obama die voorovergebogen zit toe te kijken naar het verloop van de operatie, terwijl hij omringd wordt door minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, vicepresident Joe Biden en zijn belangrijkste veiligheidsmedewerkers.

Ze hadden zich verzameld in de Situation  Room van het Witte Huis om de riskante operatie in Pakistan te volgen. Hillary Clinton houdt ontzet haar hand voor haar mond terwijl ze de beelden bekijkt.

"De minuten leken wel dagen te duren", zegt John Brennan, de adviseur voor Obama's antiterrorismebeleid. "Het was waarschijnlijk een van de angstigste momenten uit mijn leven. En van het leven van alle mensen die daar waren bijeengekomen, denk ik." De moeilijkste momenten voor Obama en zijn team vonden plaats toen een van de helikopters defect bleek, aldus Brennan.

Het is niet duidelijk welke beelden Obama en zijn medewerkers exact te zien kregen. Wel waren ze in staat de vier helikopters te volgen die het Pakistaanse luchtruim binnengingen, elite-eenheden dropten op het dak van het gebouw waarin Bin Laden verbleef en vervolgens weer opstegen met het lichaam van de terroristische leider. Ze stonden ook rechtstreeks in verbinding met CIA-directeur Leon Panetta, die de operatie vanuit zijn hoofdkwartier volgde.

De operatie was volgens getuigenissen erg zenuwslopend voor de betrokkenen. Onder de veiligheidsmedewerkers was er aanvankelijk onenigheid over het plan om Osama bin Laden uit te schakelen. Er waren veel aanwijzingen dat de Al Qaeda-leider zich in het huis schuilhield, maar volledig zeker was dat niet. Pakistan was ook niet op de hoogte gebracht van de aanval.

Het Witte Huis gaf ook andere foto's vrij van een reeks vergaderingen waarin de missie om Osama bin Laden uit te schakelen werd besproken (kleine foto's).