"Pakistan is geen broeinest van fanatici"

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari (foto) heeft zich in een opiniestuk in de Amerikaanse krant The Washington Post verdedigd tegen de beschuldigingen dat zijn land niet genoeg gedaan heeft om Osama bin Laden op te sporen.

Na 11 september 2001 begon een verbeten zoektocht naar Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk Al Qaeda die de opdracht tot de aanslagen had gegeven. Nu blijkt dat Bin Laden zich jarenlang heeft schuilgehouden in Pakistan. Hij werd door Amerikaanse troepen om het leven gebracht in een pand in de stad Abbottabad, op enkele uren van de hoofdstad Islamabad.

Gisteren al rezen vragen over de rol van Pakistan. John Brennan, topadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama inzake terreurbestrijding, zei dat het onwaarschijnlijk leek dat Osama bin Laden binnen Pakistan geen steun had gekregen. Hij weigerde echter te zeggen of er sprake was van "officiële" steun. In de Pakistaanse media worden vandaag vragen gesteld bij de betekenis van het land in de strijd tegen terreur. De autoriteiten worden door de aanval in verlegenheid gebracht, nu ze moeten uitleggen hoe het kon dat de topterrorist zo lang in het land verbleef, klinkt het.

President Zardari heeft in een opiniestuk in The Washington Post gezegd dat "Pakistan nooit het broeinest van fanatici geweest is zoals dat door de media wordt beschreven, en dat ook nooit zal zijn". "Zulke ongefundeerde speculaties zijn misschien wel opwindend voor de media, maar het weerspiegelt niet de realiteit. Pakistan heeft evenveel reden om Al Qaeda te verachten als eender welk land. De oorlog tegen terreur is evenzeer de strijd van Pakistan als die van de Verenigde Staten. Wij hebben daar een enorme prijs voor betaald. 2.000 politie-agenten, 30.000 onschuldige burgers en een generatie van sociale vooruitgang voor onze bevolking zijn verloren gegaan", schrijft Al Zardari.

De Pakistaanse president voegt er ook aan toe dat de dood van Bin Laden voor hem niet alleen een politieke, maar ook een persoonlijke betekenis heeft. "De terroristen vermoordden ook onze grootste leider, de moeder van mijn kinderen (Zardari is de echtgenoot van Benazir Bhutto, de Pakistaanse politica die in 2007 werd vermoord in een aanslag die werd opgeëist door Al Qaeda, nvdr). Ze zei dat Bin Ladens grootste nachtmerrie was: een democratisch verkozen, progressieve, gematigde, pluralistische, vrouwelijke leider. Ze had gelijk, en ze heeft ervoor betaald met haar leven."

De Pakistaanse autoriteiten werden niet betrokken bij de operatie die Amerikaanse militairen uitvoerden om Bin Laden te vatten. "Hoewel de gebeurtenissen van zondag niet de vrucht van een gezamenlijke missie waren, heeft een decennium van samenwerking tussen de VS en Pakistan geleid tot de uitschakeling van Osama bin Laden als een bedreiging voor de beschaafde wereld. En wij in Pakistan zijn tevreden dat onze vroege hulp bij het identificeren van een Al Qaeda-koerier uiteindelijk tot deze dag heeft geleid."

Zardari gaf geen uitleg over hoe het kon dat Bin Laden in staat was om een relatief comfortabel leven in Pakistan op te bouwen, maar zei enkel dat "hij niet was waar we hadden geanticipeerd dat hij zou zijn".