Conservatieven halen meerderheid in Canada

De parlementsverkiezingen in Canada zijn uitgedraaid op een grote zege voor de Conservatieve Partij van premier Stephen Harper. De conservatieven halen een absolute meerderheid, de linkse NDP wordt in een klap de tweede partij van het land.
Premier Harper viert de overwinning met zijn gezin

Door de parlementaire meerderheid kan premier Harper voor het eerst regeren met een meerderheid van het parlement achter zich. Sinds 2006 moest hij dat doen met minderheidskabinetten. Net voor de verkiezingen zag het er nog naar uit dat de conservatieven ook nu geen absolute meerderheid zouden behalen, een scenario dat Harper absoluut niet zag zitten.

Canada heeft een kiessysteem naar Brits model met een meerderheidsstelsel, waarbij in elk district diegene met de meeste stemmen alles wint, en de stemmen voor de andere partijen verloren gaan.

De democratisch-linkse partij NDP wordt met meer dan een derde van de zetels de tweede partij van het land. Voor de liberalen, die de Canadese politiek gedomineerd hebben in de 20e eeuw, is de stembusgang uitgedraaid op een grote nederlaag. De partij moet het nu doen met de derde plaats en verliest meer dan de helft van haar zetels.

Het grootste verlies is er voor het Bloc Québécois, dat ijvert voor de onafhankelijkheid van de Franstalige regio Québec. De partij zou nog maar 4 van haar 47 zetels overhouden. Het was Canada’s vijfde verkiezing in amper zeven jaar. Iets meer dan 60 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen.