Fiere Margriet verhuist naar Dijleterrassen

In Leuven verhuist het standbeeld van de Fiere Margriet binnenkort van de hoek van de Muntstraat en de Tiensestraat naar een plek midden in de Dijle. Het beeld krijgt een plaats ter hoogte van de nieuwe Dijleterrassen.

Volgens de legende uit de 13e eeuw is dat ook de plaats waar het beeld zou moeten liggen. "De legende vertelt dat de Fiere Margriet in de Dijle was terechtgekomen en door vissen werd gedragen", zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A). "De Dijle speelt een belangrijke rol in de legende, vandaar het idee om het beeld naar de Dijle te brengen."

De legende is niet de enige reden waarom het beeld verhuist. Het moet ook verdwijnen uit de Tiensestraat omdat die verbreed wordt. Als het beeld in de Dijle is geplaatst, zal het 's avonds ook worden verlicht.