Kronos Quartet en Patti Smith krijgen Polar Music Prize

Het Amerikaanse Kronos Quartet en de Amerikaanse rockmuzikante Patti Smith (64) krijgen dit jaar de Polar Music Prize. Dat heeft de Zweedse jury vandaag bekendgemaakt.

"De voorbije 40 jaar heeft het Kronos Quartet (foto in tekst) het strijkkwartet grondig veranderd, zowel wat betreft de stijl als de inhoud", laat de jury weten. "Twee violen, een altviool en een cello - de samenstelling waarvoor Mozart en Beethoven in het verleden stukken gecomponeerd hebben - kunnen even goed gebruikt worden om de internationale politiek te becommentariëren, avant-gardistische rock te spelen en muziek van waar ook ter wereld te brengen."

Het Kronos Quartet bestaat uit David Harrington, John Sherba (beiden viool), Hank Dutt (altviool) en Jeffrey Zeigler (cello).

Patti Smith wordt gelauwerd als "een Amerikaanse dichteres en muzikante". "Ze wijdt haar leven aan de kunst in al zijn vormen en toonde zo aan hoeveel rock -'n-roll er in de poëzie aanwezig is en vice versa", aldus de jury. "Patti Smith is als Rimbaud, maar dan met Marshallgeluidsversterkers. Ze heeft de manier van denken en dromen van een hele generatie veranderd."

De Polar Music Prize werd in 1992 voor het eerst uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Ennio Morricone en Björk. De prijs is een van de meest prestigieuze prijzen ter wereld die, zonder rekening te houden met genres, uitzonderlijke muzikale prestaties bekroont.