Osama bin Laden was ongewapend

Er raken steeds meer details bekend over de operatie waarbij Al Qaeda-leider Osama bin Laden werd uitgeschakeld. Bin Laden was ongewapend tijdens de raid maar hij heeft zich op een andere manier verzet. Of er een foto van de gedode Bin Laden wordt vrijgegeven, is nog niet beslist.
 • Osama bin Laden was ongewapend toen hij zondag door een speciale VS-eenheid in Pakistan werd doodgeschoten. De leider van Al Qaeda heeft zich "op een andere manier" verdedigd, zo heeft de woordvoerder van het Witte Huis,  Jay Carney, gezegd, zonder verder op details in te gaan. Hij heeft zich dus wel verzet en werd toen neergeschoten. Eerder waren er geruchten dat Bin Laden zich al schietend had proberen te verdedigen. Bij de aanval werd de vrouw van Bin Laden zwaargewond, maar ze is niet dood, in tegenstelling tot wat eerder was gemeld. Ook zou Bin Laden  de vrouw niet als schild gebruikt hebben maar de vrouw zou de soldaten  aangevallen hebben.
 • De luxueuze ommuurde villa waarin Bin Laden verbleef, telde 3 verdiepingen en zou zo'n 8 keer groter zijn dan de woningen in de buurt. Het huis zou geschat worden op zo'n 1 miljoen dollar. De muur rond het domein was meer dan 5 meter hoog en er waren slechts 2 toegangspoorten. Het gebouw zelf had alleen maar kleine raampjes. Bin Laden en zijn familie verbleven op de tweede en derde verdieping. Opvallend is ook dat de bewoners hun afval niet buitenzetten, maar verbrandden in de tuin.
 • Vijftien Amerikaanse elitesoldaten hadden de opdracht Bin Laden levend gevangen te nemen, op voorwaarde dat hij zich niet zou verzetten - maar men ging er op voorhand al van uit dat dat niet zo zou zijn.
   
 • Het codewoord dat men zou gebruiken op het ogenblik dat Bin Laden zelf gespot werd, was "geronimo". Dat kan een verwijzing zijn naar de gelijknamige indianenleider die zich tegen de Amerikaanse staat verzette. Het woord wordt ook als aanvalskreet gebruikt.
   
 • President Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton volgden de raid live in de "situation room" in het Witte Huis. Obama was, zoals gewoonlijk in het weekend, eerst gaan golfen. Maar terwijl hij normaal 8 uur golft en 18 holes verslaat, bleef hij nu maar 4 uur -9 holes- op het golfterrein. Daarna trok hij meteen naar het Witte Huis, waar een beperkt gezelschap de raid live kon volgen (foto boven).
   
 • Bin Laden kreeg een zeemansgraf, waarbij hij in een wit laken in zee gegleden is vanop een Amerikaans schip in de Arabische Zee, "na het uitvoeren van alle islamrites". Hij werd in zee "begraven" omdat geen enkel land stond te popelen om de topterrorist een begraafplaats te geven en omdat er de expliciete wens was van de Amerikanen dat het graf geen bedevaartsoord zou kunnen worden voor terroristen. Omdat moslims 24 uur na hun dood begraven moeten worden, restten er dus niet veel andere opties.
   
 • Het Witte Huis heeft nog niet beslist of het een foto van het lichaam van Bin Laden zal vrijgeven. "We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat niemand nog kan ontkennen dat we Bin Laden hebben gevat", zei een raadgever van Obama. "Daarom wordt de verspreiding van een foto nog bestudeerd."  De foto van de gedode Bin Laden zou "afgrijselijk" zijn en felle reacties kunnen  veroorzaken. Gisteren verscheen in verschillende media al een foto van een toegetakelde Bin Laden, maar die foto bleek uiteindelijk een gefotoshopte versie van een bestaande foto van een levende Bin Laden.