Radioactieve container in Zeebrugge ontdekt

In de haven van Zeebrugge is een radioactieve container uit Japan aangetroffen. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bevestigd. De straling is niet gevaarlijk, maar wel een stuk hoger dan normaal.
Archieffoto

De lichte besmetting kwam aan het licht door een meting met een meetpoort in de haven. De container komt uit Japan en bevatte graafmachines, maar alleen de buitenkant was besmet met de radioactieve stof Cesium. De andere containers die het schip vervoerde, waren niet besmet.

Het FANC benadrukt dat er momenteel geen gevaar bestaat voor de werknemers, de bevolking en de omgeving. Morgen voert het agentschap nog meer metingen uit in de haven van Zeebrugge.

Het schip vertrok op 16 maart vanuit de Japanse stad Yokohama. De containers werden in Maleisië overgeladen op een ander schip dat geen Japanse havens heeft aangedaan.