Rapport nucleaire rente alweer onder vuur

Febeliec, de federatie van de grote industriële energieverbruikers, vindt dat de regering minstens 800 miljoen euro belastingen moet opleggen aan de nucleaire sector voor hun winsten uit kernenergie. Het rapport van de Nationale Bank over de nucleaire rente wordt afgekraakt.

Febeliec vertegenwoordigt bedrijven als BASF, Solvay, Tessenderlo Chemie, ArcelorMittal, Bekaert, Umicore, Nyrstar en Infrabel. Grote industriële stroomverbruikers dus. Bijna 9 op de 10 van die superbedrijven nemen hun stroom af bij Electrabel, dat in ons land 7 kerncentrales uitbaat.

Over de winsten die de energieproducent maakt door het langer openblijven van de kerncentrales, ook wel de nucleaire rente genaamd, bestaat er heel wat discussie. Volgens Electrabel bedraagt die nucleaire rente 750 miljoen, volgens de CREG, de instantie die de energiesector controleert, loopt die rente echter op tot bijna 2 miljard euro. De grootte van de nucleaire rente is belangrijk omdat op basis daarvan de heffing wordt berekend die de energiesector moet betalen aan de overheid.

In opdracht van de regering heeft de Nationale Bank (NBB) een berekening gemaakt van de nucleaire rente, om zo een einde te maken aan de onenigheid. Dat rapport wordt straks toegelicht in het parlement. Vorige week was al uitgelekt dat volgens de Nationale Bank de nucleaire rente van Electrabel 808 tot 950 miljoen euro bedraagt. Binnen de regering lijkt op basis van die cijfers een consensus in de maak om Electrabel een heffing van 500 miljoen euro te laten betalen.

Het rapport van de Nationale Bank kwam al stevig onder vuur te liggen, onder meer door de CREG. Nu sluit ook Febeliec zich bij de kritiek aan. De producenten van kernenergie maken veel meer winst dan dat de Nationale Bank inschat, klinkt het. De Nationale Bank gaat ervan uit dat nucleaire stroom verkocht wordt tegen 40 tot 42 euro per megawatt uur. Maar volgens de grote industriële bedrijven moet dat 60 euro per uur zijn. Dat maakt dat de nucleaire rente 1,8 miljard bedraagt, een bedrag dat in de lijn ligt van wat de CREG zegt.

Hogere winst voor de nucleaire producenten, dat betekent dat de heffing die ze moeten betalen ook hoger moet zijn. Febeliec heeft het over een heffing van 800 miljoen euro, 300 miljoen euro meer dan de 500 miljoen euro die de regering nu zou voorstellen. Met het extra geld dat dat oplevert, kan de overheid bijvoorbeeld de extra kosten van de groene stroom betalen, zegt Febeliec nog.