Saab gaat in zee met Chinese Hawtai

De Chinese autobouwer Hawtai Motor Group investeert 150 miljoen euro in Spyker, het moederbedrijf van de noodlijdende Zweedse autoconstructeur Saab. Het bedrijf koopt voor 120 miljoen euro aandelen in Spyker, dat is een belang van 30%. Hawtai stelt de overige 30 miljoen euro ter beschikking in de vorm van een lening.

De overeenkomst tussen beide bedrijven is de laatste in een hele rij van pogingen om de noodlijdende autobouwer terug op het juiste spoor te krijgen. Saab is, door een gebrek aan werkingsmiddelen, sinds begin april gestopt met de autoproductie. Door de nieuwe kapitaalsinjectie van Hawtai kunnen er vanaf volgende week weer nieuwe auto’s van de band rollen.

Saab en Hawtai gaan samenwerken op het gebied van productie, technologie en distributie. “Op die manier krijgt Saab ook toegang tot de Chinese markt”, aldus Spykertopman Victor Muller. Ook voor Hawtai is het een goede zaak: “De internationale uitstraling van het iconische merk Saab geeft ons toegang tot innovatieve technologieën en een internationaal netwerk dat decennia zou hebben gekost om zelf op te bouwen”, klinkt het daar. De deal moet wel nog goedgekeurd worden door de Chinese en Zweedse overheid en door de Europese investeringsbank.

Het in 2000 opgerichte Hawtai produceert jaarlijks 350.000 voertuigen. Tegen 2015 wil het bedrijf dat opgetrokken zien tot 1 miljoen.