Schadevergoedingen kernramp geschat op 33 miljard

De schadevergoedingen voor de kernramp in Fukushima zullen de Japanse overheid en uitbater Tepco in totaal zowat 33 miljard euro kosten. Dat bericht de Japanse krant Asahi Shimbun, een van de grootste van het land. Op de zeebodem nabij de getroffen kerncentrale worden nog steeds stralingswaarden gemeten tot 1.000 maal hoger dan normaal.

Tot voor kort weigerde de overheid een raming bekend te maken van de totale kosten van de compensaties. Ongeveer 80.000 mensen binnen een omtrek van 20 kilometer rond de kerncentrale werden geëvacueerd. Tepco, de exploitant van de kerncentrale, heeft momenteel toegezegd elk gezin dat zijn huis moest verlaten 1 miljoen yen (8.260 euro) te betalen.

Naast de geëvacueerden zullen ook bedrijven, boeren en vissers die door de ramp getroffen werden, een compensatie ontvangen. Tepco  argumenteerde eerder dat de vergoeding uitgekeerd moet worden door de staat. De wet omvat namelijk een clausule die een bedrijf vrijstelt van het vergoeden van schade wanneer de ramp een omvang of oorzaak had die niet ingeschat kon worden.

De regering reageerde al dat die voorwaarden in dit geval niet gelden. Gisteren werd Tepco nog verdedigd door Hiromasa Yonekura, het hoofd van de Japanse werkgeversorganisatie Nippon Keidanren. Ook hij vindt dat de staat  de vergoedingen moet betalen. Tepco zou volgens hem zowel bij de bouw als bij het gebruik van de centrale alle voorschriften nageleefd hebben.

Hoe de kosten van de compensaties uiteindelijk verdeeld zullen worden tussen de overheid en Tepco, blijft dus onderwerp van discussie.

Hoge stralingswaarden op de zeebodem rond Fukushima

Op de zeebodem in de buurt van de vernielde kerncentrale zijn stralingswaarden gemeten die 100 tot 1.000 maal hoger zijn dan de normale waarde. Dat heeft Tepco gemeld. De hoge waarden zijn vastgesteld op een diepte van 20 tot 30 meter.

Na de tsunami van 11 maart is uit de kerncentrale minstens 500 ton zwaar verontreinigd koelwater in zee gelekt. Daarnaast heeft Tepco nog duizenden liters licht radioactief water in zee geloosd.

De Rainbow Warrior (foto links), het schip van milieuorganisatie Greenpeace, heeft vandaag ook metingen uitgevoerd naar de waterkwaliteit ter hoogte van de beschadigde kerncentrale. "De mensen eisen een onafhankelijke studie over het niveau van besmetting en een duidelijk en objectief advies met betrekking tot mogelijke gezondheidsrisico's", klinkt het bij de milieuorganisatie, die geen toestemming heeft gekregen van de Japanse overheid voor de metingen.