Stemrecorder neergestorte Airbus gevonden

Speurders hebben in de Atlantische Oceaan de stemrecorder gevonden uit de cockpit van het passagiersvliegtuig van Air France dat er twee jaar geleden is neergestort. Bij het vliegtuigongeluk kwamen alle 228 inzittenden om het leven.
De stemrecorder uit de cockpit lijkt nog in goede staat te zijn.

De zwarte doos die de conversaties in de cockpit registreert, werd gisteren gelokaliseerd en vandaag uit de oceaan opgevist. Twee dagen geleden was al de zwarte doos teruggevonden die de vluchtgegevens bijhoudt. De twee stukken kunnen van cruciaal belang zijn bij het helpen bepalen van de oorzaak van de vliegtuigcrash.

Op 1 juni 2009 stortte een Airbus A330 van Air France die op weg was van de Franse hoofdstad Parijs naar de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, neer in de Atlantische Oceaan, enkele honderden kilometers voor de kust van Brazilië. Het vliegtuig kwam in slecht weer terecht en verdween van de radar. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven.

Er werden amper brokstukken van het toestel teruggevonden en de meeste lichamen van de slachtoffers konden niet worden geborgen (kleine foto, archief). Vorige maand kon het grootste gedeelte van het wrak dan toch worden gelokaliseerd en begon de zoektocht naar de zwarte dozen. Tot nu toe is nog altijd niet duidelijk waardoor het vliegtuig precies is neergestort. Zonder de zwarte dozen is het volgens de speurders vrijwel onmogelijk om dat vast te stellen.

Beide toestellen zouden nog in goede staat verkeren, van buitenaf bekeken dan toch. Om te weten of het materiaal dat ze hebben opgeslagen nog bruikbaar is, moeten de toestellen worden geopend. Zowel de zwarte doos met de vluchtgegevens als de zwarte doos met de gesprekken uit de cockpit worden naar Frankrijk overgebracht voor een grondig onderzoek.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Thierry Mariani heeft gezegd dat hij hoopt dat er binnen drie weken uitsluitsel is over de exacte oorzaak van de vliegtuigcrash.