Stoten koeien minder methaan uit met look?

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) start een onderzoek om na te gaan of de samenstelling van het voeder een invloed heeft op de methaanuitstoot van melkkoeien. Over anderhalf jaar wordt duidelijk of onder meer look, tijm of kurkuma in koeienvoer die uitstoot verminderen.

De landbouw is verantwoordelijk voor 11 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen en koeien spelen daar een belangrijke rol in. Tijdens het eten en herkauwen verspreiden ze methaan dat in hun pens gevormd wordt door bacteriën die de voeding fermenteren.

Wereldwijd wordt gezocht naar aangepaste voederrantsoenen of -additieven die de uitstoot van methaan kunnen verminderen, zonder een negatief effect op de hoeveelheid of de smaak van melk en vlees. Omdat methaan "slechts" twaalf jaar in de atmosfeer blijft, en geen honderd jaar zoals CO2, resulteren inspanningen om die uitstoot te verminderen veel sneller in een vermindering van het broeikaseffect.

Het ILVO zal nu met zes gasuitwisselingskamers onderzoeken overdoen die eerder in laboratoria gedaan zijn met een aantal toevoegingen aan het voeder.