Syrische regime arresteert massaal tegenstanders

In Syrië laat het regime massaal tegenstanders arresteren. Volgens een mensenrechtenactivist zijn sinds zaterdag al een duizendtal mensen opgepakt. In het land wordt al weken gedemonstreerd tegen president Bashar al-Assad, maar die antwoordt met hevige repressie.
Hulp voor Syrische vluchteingen aan de grens met Jordanië

Ammar Qurabi, voorzitter van de Nationale Organisatie voor Mensenrechten in Syrië, zegt dat zijn organisatie de namen heeft verzameld van ongeveer 1.000 mensen die zijn opgepakt door het regime. Volgens hem zijn er daarnaast ook nog een heel aantal demonstranten als vermist opgegeven.

Vooral mannen jonger dan 40 die de straat zijn opgekomen om te betogen, zouden worden geviseerd. Omar Him, een Belgische Syriër die regelmatig contact heeft met opposanten in Syrië, bevestigt de berichten. "Ze (de veiligheidsdiensten) gaan van straat naar straat. Vaak met geweld dringen ze binnen in de huizen en nemen alle mannelijke gezinsleden onder de 40 jaar mee. Ze leggen ook de communicatie lam, zodat de mensen elkaar niet kunnen waarschuwen voor de arrestaties", aldus Him.

Het volksprotest in Syrië tegen het autoritaire regime van president Assad (kleine foto) duurt al zowat zes weken. Assad beloofde een aantal hervormingen, maar de laatste week heeft hij de intimidatiecampagne opgevoerd. Bij betogingen wordt met scherp geschoten op demonstranten en onder meer in de stad Deraa, een broeihaard van het verzet, zijn tanks ingezet. Volgens mensrechtenactivisten zijn al ruim 560 mensen omgekomen bij de bloedige repressie.

Omdat er geen onafhankelijke journalisten toegelaten worden in Syrië, is het moeilijk om de juistheid van de berichten te controleren. De weinige journalisten die er zijn, wordt het werken belet. Zo is een verslaggeefster van de Arabische nieuwszender Al Jazeera vermist sinds haar aankomst in Damascus afgelopen vrijdag.

"Wie op burgers laat schieten, verliest legitimiteit"

Intussen neemt de internationale druk op het Syrische regime toe. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zei vandaag dat "een regime dat haar eigen burgers doodt, haar legitimiteit verliest". Hij wil dan ook dat de Europese Unie de sancties tegen Syrië opvoert.

Frankrijk en Groot-Brittannië bespreken later vandaag die mogelijke sancties. Het gaat dan om maatregelen als het bevriezen van Syrische tegoeden en een reisverbod voor leden van het regime.

Ook in Israël is voor het eerst gereageerd op de gebeurtenissen in hun buurland. Volgens minister van Defensie Ehud Barak zal het gebruik van geweld de val van het regime enkel maar versnellen. "Hoe meer mensen er gedood worden, hoe kleiner de kans dat Assad hieruit raakt", aldus Barak, die benadrukt dat Israël niet bevreesd moet zijn voor een machtswissel.