Vacature op de "most wanted"-lijst

Nu Osama bin Laden, de grootste vijand van de VS, is uitgeschakeld, is de "most-wanted"-list van de FBI, de lijst van de tien meest gezochte misdadigers, aan een update toe.

Op de lijst, die te vinden is op de website van de FBI, maakt een rode banner -"deceased"- op de foto van Osama bin Laden duidelijk dat er aan de tien jaar durende zoektocht naar het brein achter verschillende grote aanslagen een einde gekomen is.

Bin Laden, die in oktober 2001 op de lijst terechtkwam, had er het gezelschap van moordenaars, kidnappers en verkrachters, maar ook van een witteboordencrimineel zoals Semion Mogilevich, die ervan beschuldigd wordt duizenden investeerders te hebben opgelicht voor zo'n 150 miljoen dollar.

Bin Laden prijkte trouwens niet alleen op de "algemene" lijst van meest gezochte misdadigers, hij voerde ook de lijst met de "most wanted terrorists" aan. Ook de nummer 2 van Al Qaeda, Ayman al-Zawahari, staat op die lijst. Opvallend is wel dat hij volgens de lijst niet gezocht wordt voor de aanslagen van 9/11 - omdat harde bewijzen daarvoor ontbreken - maar wel voor de aanslagen op verschillende Amerikaanse ambassades en "andere terroristische aanslagen in de hele wereld".

Wie trouwens niet voldoende zou gehad hebben aan de foto om Bin Laden te herkennen, krijgt van de FBI ook nog volgende weetjes mee: de man is linkshandig en stapt met een wandelstok. Het is wel onduidelijk of de 27 miljoen dollar, die beloofd werd aan diegene die de gouden tip leverde die zou kunnen leiden tot de arrestatie van Bin Laden, effectief is uitgeloofd.

Wie vult de vacature in?

Wie Bin Laden zal vervangen op de lijst, is nog niet bekend. "Dat is een weloverwogen beslissing en daar is wel wat tijd voor nodig", zegt FBI-woordvoerder Paul Bresson in The New York Times. "Ik denk dus niet dat de plaats meteen zal worden ingevuld."

Wie op de lijst wil terechtkomen, moet dan ook aan enkele eigenschappen voldoen. De man/vrouw moet een hele reeks van ernstige misdaden op zijn kerfstok hebben, moet een bedreiging vormen voor de samenleving en men moet ervan overtuigd zijn dat het opnemen in de lijst ook zal helpen om de beschuldigde te vatten.

De "Ten most wanted"-list bestaat sinds 1950, toen een journalist de FBI vroeg om een lijst van de "toughest guys" waar de FBI jacht op maakte. Osama bin Laden mag dan wel 10 jaar op de vlucht zijn geweest, hij heeft niet het record van de langst gezochte misdadiger op zijn naam staan. Die eer valt te beurt aan de overvaller Victor Manuel Gerena, die 25 jaar uit de handen van de FBI wist te blijven. De moordenaar Billie Austin Bryant hield het dan weer niet langer dan twee uur op de lijst vol. (foto: Manuel Gerena, links foto uit 1983, rechts, geretoucheerde verouderingsfoto uit 2004)