Voor eeuwig verbonden aan "J'aime la vie"

Vandaag is het exact 25 jaar geleden dat België voor de eerste - en voorlopig enige - keer het Eurovisiesongfestival won. Die eer was weggelegd voor de toen 13-jarige Sandra Caldarone, beter bekend als Sandra Kim, met "J'aime la vie". Sandra Kim zelf denkt niet dat het nummer nu nog zou kunnen winnen. "In 1986 klopte gewoon het hele plaatje", zegt ze.

Het verhaal van Sandra Kim loopt een beetje gelijk met dat van onze Waalse Songfestivalinzending Urban Trad uit 2003: de verwachtingen waren zeker niet hooggespannen én toch werd een hoge notering bereikt. Urban Trad haalde uiteindelijk een tweede plaats.

Kim wordt in 1986 inderhaast aan de RTBF-selectie toegevoegd met een nummer waarin ze zingt dat ze 15 jaar is en van het leven houdt. Een jaar voordien had de piepjonge zangeres al ervaring opgedaan op het Ambrogino D'oro-festival in Milaan, waar ze met het nummer "Ami ami" vierde werd.

Het Songfestivalpubliek blijkt echter gecharmeerd door het frêle en onschuldige meisje dat in een wit-roze pakje op het podium in Noorwegen staat. België haalt 176 punten (36 punten meer dan de nummer 2, Zwitserland). Kim geeft jaren later ook toe dat er veel sterke (en betere) nummers waren tijdens "haar" Songfestival.

"Wat moet ik anders doen dan zingen ?"

Van "J'aime la vie" worden in België 350.000 singles verkocht, wereldwijd zo'n 1,4 miljoen. Kim neemt meteen na het Songfestival deel aan het Yamaha Festival in Tokio. Ze eindigt op een gedeelde vierde plaats met Eros Ramazzotti en samen trekken ze op tournee door Japan.

Daarna tempert de internationale belangstelling. Kim krijgt vooral (pers)aandacht in Vlaanderen en waagt haar kans dan ook met Nederlandstalige liedjes. Ze scoort samen met Luc Steeno de hit "Bel me, schrijf me" en maakt met Frank Galan het duet "Door veel van mij te houden". Intussen presenteert ze voor RTL "Dix qu'on aime" (de Waalse tegenhanger van "Tien om te zien").

Enkele singles later wordt het echter stil rond de zangeres. Haar huwelijk met jeugdvriend Olivier Gérard loopt spaak en ze verliest een rechtszaak tegen haar manager Marino Atria. Eind jaren 90 gooit Kim het over een andere boeg en zingt ze in musicals, onder meer in "Les misérables". In 2006 richt ze samen met Micha Marah en Alana Dante (later vervangen door Afi) ook The SouldivaZ op.

Anno 2011 zingt Sandra Kim nog altijd, ook "J'aime la vie". "Wat moet ik anders doen? Behalve die stem heb ik geen uitgesproken talenten", legt de inmiddels 38-jarige Kim uit. Haar Songfestivaloverwinning doet nog altijd een belletje rinkelen en levert haar werk op. Zo stelt de zangeres juist vandaag haar nieuwe plaat "Make up" voor in de Botanique.