VS sleept Deutsche Bank voor de rechter

De Amerikaanse overheid heeft Deutsche Bank aangeklaagd wegens fraude in de hypotheekmarkt. Volgens de autoriteiten heeft de Duitse bank regelmatig gelogen om overheidsgaranties te krijgen voor hypotheken.

De Verenigde Staten slepen Deutsche Bank en haar Amerikaanse dochter MortgageIT voor de rechter wegens "het herhaaldelijke liegen om deel te kunnen uitmaken van overheidsprogramma's", zo luidt het in de klacht. "Eenmaal in het programma selecteerden ze op een roekeloze manier hypotheekleningen, in strijd met de regels van het programma omdat helemaal niet geweten was of de kredietnemers in staat waren hun lening af te lossen."

Het gaat om een aanklacht ter waarde van ruim 1 miljard dollar. Een woordvoerder van Deutsche Bank noemde de klacht al "ongegrond" en liet weten dat de bank zich heftig zal verdedigen.

Deutsche Bank is een van de banken die de hypotheekcrisis mee in de hand hebben gewerkt met het al te lichtzinnig toekennen van hypotheekleningen. Dankzij de staatswaarborg konden die tegen erg gunstige voorwaarden worden gebundeld en doorverkocht op de financiële markten.