Wekelijks 12 meldingen van kindermisbruik

In de eerste maanden van dit jaar heeft Child Focus 20 procent meer meldingen gekregen van seksueel misbruik van kinderen. Gemiddeld kwamen er 12 meldingen per week. De stijging is wellicht een gevolg van de beroering over kindermisbruik in de kerk.

De misbruikte kinderen zijn vaak erg jong. Ruim de helft van de slachtoffers is jonger dan 14, een kwart is zelfs jonger dan zeven. Vaak is de dader een bekende, in ruim één op de vijf gevallen betreft het de vader. Meestal is het de moeder van het kind die het misbruik meldt.

In een op de zeven gevallen gebeurt het misbruik ook via het internet. Daarom zal Child Focus een veilige internet-hulplijn lanceren waar iedereen voor vragen en informatie terechtkan.

Weglopers blijven langer weg

Uit het jaarverslag blijkt nog dat het aantal kinderen dat van huis wegloopt min of meer stabiel blijft. Er zijn ongeveer 1.000 meldingen per jaar. Maar de weglopers blijven langer spoorloos en worden steeds jonger. Bovendien lopen meer kinderen meerdere keren weg.