Zes gevels Grote Markt krijgen restauratiebeurt

De stad Brussel is begonnen met de restauratie van zes gevels aan de Grote Markt. De werken zullen een jaar duren en ongeveer 1 miljoen euro kosten. Volgens het stadsbestuur is het een logisch vervolg van vorige restauraties. In 2007 en 2008 kregen vijf andere gevels een beurt.

Het gaat om de gevels van de huizen “Het Hert”, “Josef en Anna”, “Den Engel”, “Het Kleermakershuis”, “De Duive” en “De Wapens Van Brabant”. Dat zijn de zes huizen net rechts naast het broodhuis. Alle gevels zijn in bezit van privé-eigenaars.

De huizen zijn niet meer gerestaureerd sinds eind 19e, begin 20e eeuw. Er zijn wel hier en daar onderhoudsbeurten uitgevoerd. De huidige staat van de gevels is vooral te wijten aan de weersomstandigheden en de luchtvervuiling.

Tijdens de werken worden, zoals ook bij de vorige restauraties het geval was, foto’s van de gevels aangebracht op de stellingen.

De werken worden alvast niet warm onthaald door de plaatselijke middenstand. De handelaars vrezen dat de stellingen klanten zullen wegjagen en bijgevolg een negatieve invloed hebben op hun omzet.