12 jaar voor Friese vrouw die haar baby's doodde

De 26-jarige vrouw uit het Friese dorpje Nij Beets die haar vier baby's doodde, is veroordeeld tot 12 jaar cel, de maximumstraf. De Nederlandse vrouw wist telkens haar zwangerschap verborgen te houden en bracht de drie meisjes en een jongetje meteen na de geboorte om het leven.
Het huis waar de baby's werden gedood.

De zaak, die heel wat ophef veroorzaakte in Nederland, kwam in augustus vorig jaar aan het licht. Mensen uit de naaste omgeving van de vrouw hadden de politie ingelicht dat ze enkele keren zwanger was geweest, maar dat er na de zwangerschap geen spoor was van de kinderen. Op de zolder van haar woning werden vier babylijkjes gevonden, verpakt in koffers. Ze waren geboren tussen 2003 en 2009 en door verstikking om het leven gebracht.

De rechtbank in Leeuwarden achtte het bewezen dat de vrouw de vier baby's heeft omgebracht. Bij het eerste kind was het doodslag, omdat ze verrast was door de gevolgen van de zwangerschap. Bij de drie andere kinderen was volgens de rechtbank sprake van een vooropgezet plan en dus van moord.

De vrouw weigerde mee te werken aan een psychologisch onderzoek, zodus kwam ze niet in aanmerking voor terbeschikkingstelling, wat in het Belgische strafrecht gelijkstaat met internering. De advocaat van de vrouw is het niet eens met het vonnis en kondigde al aan in beroep te zullen gaan.