"MAS wil verleiden en mensen aantrekken"

In Antwerpen is het Museum aan de Stroom (MAS) voorgesteld aan de pers. Op 13 mei gaat het nagelnieuwe museum dat focust op de stad Antwerpen in al zijn glorie open voor het publiek.

De stad Antwerpen besliste eind de jaren 90 dat er een nieuw museum voor de stad zou worden gebouwd op het Eilandje. In 2006 werd de eerste steen van het MAS gelegd en vijf jaar later is de realisatie van het museum voltooid. Vandaag werd het gebouw voorgesteld aan de pers. Vanaf volgende week is het MAS open voor het grote publiek.

Het museum wil zo veel mogelijk mensen naar de Scheldestad lokken. "Wij zijn degenen die trachten Alice te verleiden en trachten haar binnen te lokken in een of andere doos in de hoop dat ze daar dingen ziet die ze heel graag ziet en waardoor ze verwonderd raakt", verwijst directeur Carl Depauw (foto) naar "Alice's adventures in Wonderland" van Lewis Carroll.

De 65 meter hoge toren in de oude haven op het Eilandje is een indrukwekkende attractie op zich. In het gebouw worden verschillende tentoonstellingen georganiseerd, met de stad Antwerpen als de rode draad.

Het MAS moet volgens de directie "een verzameling van belevenissen" worden voor het publiek. De toegang tot het gebouw is gratis, maar voor een bezoek aan museumzalen moet wel betaald worden. In het museum is er ruimte voor de permanente collectie van het museum, tijdelijke expo's, het panorama op het dag en meer dan een horecazaak. "Het MAS is een optelsom van ervaringen", klinkt het.

Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) vatte woensdag de opzet van het MAS dan ook als volgt samen: "In het MAS ervaar je hoe de stad nu leeft, gebouwd op haar verleden en met een blik op de toekomst". Ook Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) woonde de persopening bij.