"Vergiftig debat niet met onjuistheden"

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) heeft in het Vlaams Parlement felle kritiek gekregen op het uitblijven van een integrale aanpak van de overbevolking van de kleuterklasjes. De minister werd verweten het probleem te minimaliseren. Smet van zijn kant trok fel van leer tegen de kritiek.

Gisteren maakte een kleuterschool in Pittem bekend dat in één klas nu al 50 kleuters zouden zitten. Eén dag per week zou er bovendien maar één juf verantwoordelijk zijn voor al die kleuters. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet reageerde gisteren meteen door de cijfers te betwisten.

Tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement bleef de minister bij zijn standpunt. Smet was naar eigen zeggen zelf "gescandaliseerd" door de hoge cijfers en liet de zaak meteen onderzoeken. "Uit de cijfers blijkt perfect dat er genoeg middelen waren op die school om die klas te ontdubbelen", zei hij in het parlement. "Ik zal in de commissie uitleggen hoe ze dat kunnen doen."

Smet riep de parlementsleden en de mensen uit de sector zelf dan ook op om het debat eerlijk te voeren. "Vergiftig het debat niet met onjuistheden", vroeg een bijzonder felle minister, die de bekendmaking van de cijfers in Pittem het "opvoeren van een cinema" noemde.

Om het debat eerlijk te kunnen voeren, zal de minister binnenkort op de website van het ministerie van Onderwijs per school gegevens publiceren over hoeveel middelen (lestijden, leerkachten) elke school ter beschikking heeft. "Dan kan iedereen per school zelf de rekening maken", aldus Smet.

"Pure intimidatie"

Het antwoord van Smet kon heel wat parlementsleden van de oppositie echter niet overtuigen. Meer nog, volgens Groen! was de reactie van de minister op het nieuws uit Pittem "pure intimidatie". Elisabeth Meuleman vroeg zich af of de minister telkens de inspectie op scholen zou af sturen als zij problemen aankaarten.

De kern van het probleem is de onderfinanciering van het kleurteronderwijs, aldus Meuleman, die het ongehoord vindt dat de minister zo vaag blijft over wat hij daaraan wil doen.

Verschillende parlementsleden verweten de minister ook dat hij het probleem minimaliseert. Smet sprak dat tegen. "Ik minimaliseer niets, ik werk aan een omkaderingssysteem en ja, dat neemt een beetje tijd als je dat ernstig wil doen."

LDD beklemtoonde de "sense of urgency" in het kleuteronderwijs. Smet kondigde eerder aan tegen september 2012 nieuwe investeringen te zullen doen. "De toestand gaat snel verslechteren", waarschuwde Boudewijn Bouckaert, die de minister aanraadde om snel keuzes te maken.