Bijna 15 miljoen euro voor "Lezende vrouwen"

Bij Sotheby's in New York is een schilderij van Pablo Picasso voor 14,42 miljoen euro onder de hamer gegaan. Het doek "Femmes lisant (deux personnages)" was het topstuk op de veiling met impressionistische en moderne kunst.

Veilinghuis Sotheby's in New York heeft gisteravond de eerste van twee veilingavonden gehouden met impressionistische en moderne kunst. In totaal gingen 44 werken van onder anderen Pablo Picasso, René Magritte, Jean Arp, Paul Delvaux en Pierre-Auguste Renoir onder de hamer.

Het topstuk van de avond was "Femmes lisant (deux personages) van Pablo Picasso. Het werk is geveild voor 14,42 miljoen euro. Het doek "Les cariatides" (foto) van de Belgische surrealist Paul Delvaux veranderde voor 6,1 miljoen euro van eigenaar.

Ook Gauguin goed voor recordbedrag

Ook de houten sculptuur "Jeune tahitienne" van de Franse kunstenaar Paul Gaguin veranderde van eigenaar voor een recordbedrag van 7,6 miljoen euro. Het kunstwerk beeldt een jonge Tahitiaanse vrouw af, met grote oorringen en rode koralen kettingen.

Het is het enige, bekende afgewerkte beeld van Gauguin. De sculptuur werd voor het laatst in 1961 op een veiling in Londen nog voor 12.780 euro geveild.

Verder werden ook verschillende werken van René Magritte geveild. "Quand l'heure sonnera" bracht ongeveer 4 miljoen euro op in New York. Vanavond wordt een nieuwe reeks werken te koop aangeboden bij Sotheby's.