Bruno Tuybens (SP.A) kreeg bonus van 250.000 euro

SP.A-politicus Bruno Tuybens heeft, toen hij tien jaar geleden nog voor KBC werkte, een bonus gekregen van zowat 250.000 euro netto. Nochtans trekken Tuybens en zijn partij al geruime tijd fel van leer tegen de hoge bonussen voor topbankiers. "Het is nooit de bedoeling geweest dit te verzwijgen", reageert hij.
Bruno Tuybens

Tuybens was van 2005 tot 2007 staatssecretaris voor Overheidsbedrijven. Daarvoor werkte hij bij KBC en voorloper Kredietbank. Hij was onder meer bij het beurshuis KBC Securities actief in de handel in afgeleide producten op aandelen.

Als KBC-werknemer deelde hij in de variabele vergoedingen voor het personeel. Eén bonus springt in het oog, ongeveer tien jaar geleden ontving Tuybens 292.000 euro, netto bleef daar nog 250.000 euro van over. Hij behoorde daarmee tot de top tien van bonusverdieners bij KBC Securities. "Dat was een bonusplan gebaseerd op de reële winst van het bedrijf. Wij hadden nooit gedacht dat het die hoogte zou bereiken", zegt de SP.A'er daarover in "De ochtend" op Radio 1.

Dat hij toen die bonus kreeg, noemt Tuybens niet meer dan normaal. Hij kreeg die ook niet als directielid maar als werknemer, zo zegt hij. "Ik heb gekregen wat al de andere senior-salesmensen gekregen hebben."

"Het is nooit mijn bedoeling geweest om dit te verzwijgen", gaat hij voort. "Ik heb dat vaak gezegd, onlangs nog in een lezing voor bedrijfsmensen. Ik heb het ook nooit ontkend of erover gelogen."

Tuybens blijft erbij dat topmensen van banken die staatssteun gekregen hebben beter geen grote bonussen krijgen. "Ik ben niet tegen bonussen voor werknemers van een onderneming die het goed doet. Ook mijn partij zegt dat. Maar wanneer een financiële instelling die overheidssteun gekregen heeft buitensporige bonussen uitkeert aan de top van het bedrijf, is er iets mis."

Een bonus of variabel loon mag ook niet alleen bestemd zijn voor de CEO en enkele topmensen, maar zou verdeeld moeten worden over heel het bedrijf, klinkt het nog.