Foto's van Bin Laden worden niet vrijgegeven

De foto van de gedode Osama bin Laden zal niet worden vrijgegeven. Dat heeft VS-president Barack Obama gezegd in een interview met de tv-zender CBS. Dagenlang is er binnen de VS over de zaak gediscussieerd.

Het Witte Huis noemt het beeld "gruwelijk" en vreest dat het erg gevoelig zou liggen in de moslimwereld en zelfs wereldwijd. Bin Laden zou een kogel in de borst en in het hoofd gekregen hebben. Afhankelijk van het kaliber kan dat ernstige verwondingen veroorzaken.

Dagenlang is er binnen de Amerikaanse top gediscussieerd over het al dan niet tonen van de foto's van het lijk van Bin Laden. In een interview met de tv-zender CBS heeft president Obama nu zijn beslissing meegedeeld om de foto's niet openbaar te maken. Het interview wordt pas zondag uitgezonden, maar de inhoud is nu al bekendgemaakt op de website van CBS.

Volgens Obama zouden de foto's een "risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid" en zouden ze ook gebruikt kunnen worden voor propagandadoeleinden.

De kwestie lag erg gevoelig. Enerzijds wil de VS de twijfel wegnemen dat Bin Laden echt dood is. Anderzijds vreest Washington voor verontwaardiging door een zwaar geschonden lijk te tonen. In het verleden was er overigens kritiek nadat de VS beelden had getoond van de gedode zonen van Saddam Hoessein.

"Bevoegdheid om Bin Laden te doden"

Zowel de woordvoerder van president Obama, Jay Carney (foto), als het hoofd van de CIA heeft nieuwe details bekendgemaakt van de operatie van zondagavond. "We maakten ons zorgen dat Bin Laden zich zou verzetten als hij werd opgepakt. En inderdaad, hij verzette zich", aldus Carney.

"In de kamer waar Bin Laden zich bevond, viel een vrouw, Bin Ladens vrouw, de Amerikaanse aanvaller aan. Zij kreeg een schot in het been, maar werd niet gedood. Bin Laden werd dan beschoten en gedood. Hij was niet gewapend."

Ook het hoofd van de inlichtingendienst CIA, Leon Panetta, geeft toe dat Bin Laden mocht worden gedood. "Toen ze boven kwamen, zagen ze enkele bedreigende bewegingen die duidelijk een gevaar vormden voor onze jongens. En daarom hebben ze geschoten. Ze hadden de bevoegdheid om Bin Laden te doden", zegt Panetta.

De president en zijn naaste medewerkers volgden de hele operatie vanuit de zogenoemde Situation Room in een kelder van het Witte Huis, maar, benadrukt Panetta, zij konden niet zien hoe Bin Laden gedood werd.

"Wij hadden geen rechtstreekse informatie over het precieze verloop van de operatie op het ogenblik dat zij het huis doorzochten. De president zag dus niet hoe er werd geschoten op Osama bin Laden", klinkt het.

De 12-jarige dochter van Osama bin Laden beweert dat haar vader eerst is gevangengenomen en pas daarna werd doodgeschoten voor haar ogen. Dat bericht de Arabische nieuwszender Al Arabiya op basis van bronnen binnen de Pakistaanse veiligheidsdienst.