Gouverneur onderzoekt klachten over 112

De gouverneur van Oost-Vlaanderen onderzoekt twee klachten van de burgemeester van Aalst over de werking van de telefooncentrale van de hulpdiensten in Gent.

Vorige week moesten twee mensen die naar het noodnummer 112 gebeld hadden, erg lang wachten op een antwoord. In het ene geval werd gebeld voor een brand, in het andere geval had zich een zwaar arbeidsongeval voorgedaan.

"Bij dat ongeval waren enkele werknemers zwaargewond geraakt. Dan telt natuurlijk iedere seconde. Ik kan mij voorstellen dat de persoon die gebeld heeft, zeer ontdaan was omdat hij bijna een minuut moest wachten voor hij iemand aan de lijn kreeg"', zegt Ilse Uyttersprot (CD&V), de burgemeester van Aalst.

Gouverneur André Denys van Oost-Vlaanderen vraagt nu een gedetailleerd rapport op over de twee incidenten en zal overleggen met de betrokkenen.