Groen licht voor fusie Deutsche Börse met NYSE Euronext

De Duitse beurswaakhond BaFin heeft het licht op groen gezet voor de overname van NYSE Euronext door de Deutsche Börse. Toen het nieuws bekend raakte, lanceerden de Duitsers onmiddellijk een overnamevoorstel op 's werelds grootste beurzengroep.

Het voorstel loopt tot 13 juli. Voor de overname is het akkoord van 75% van de aandeelhouders van de Deutsche Börse nodig. Een gelijkaardige procedure is nodig aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Alleen is bij NYSE Euronext slechts een gewone meerderheid van 50% plus één stem noodzakelijk om de overname goed te keuren. De stemming in New York is voorzien op 7 juli.

In de nog op te richten holding, die overigens nog geen naam heeft, zullen de Duitsers het voor 60% voor het zeggen hebben. De overige 40% komt in handen van NYSE Euronext.

Wrevel

De mogelijke overname creëert heel wat wrevel in de beurswereld. Ook de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq wil, samen met grondstoffenbeurs IntercontinentalExchange (ICE) uit Atlanta, NYSE Euronext overnemen. Tot dusver heeft NYSE Euronext de twee biedingen van Nasdaq en ICE verworpen. Wall Street verkiest tot dusver een fusie met de Duitsers.

Maandag dreigde Nasdaq met een vijandige overname van NYSE Euronext. Het vorige bod van Nasdaq bedroeg 11,3 miljard dollar (zo’n 7,6 miljard euro). Dat is 13% boven het bod van de Deutsche Börse. De Duitsers proberen NYSE Euronext over te halen met het argument dat een fusie met hen voor NYSE Euronext een besparing van 400 miljoen euro kan opleveren.

De laatste jaren is in de beurssector een heuse fusiegolf aan de gang. Zo gaat de Londense beurs, na de overname van de beurs van Milaan, nu ook fusioneren met de beurs van Toronto.

Daarnaast is ook NYSE Euronext het resultaat van een fusie. In 2007 fusioneerden de New Yorkse beurs en Euronext een Europese fusiegroep. Euronext is op zijn beurt dan weer in 2000 ontstaan na de fusie van de beurzen van Parijs, Brussel, Amsterdam en Lissabon.