Groenten tot helft goedkoper dan normaal

Door een overaanbod op de markt zijn de groenten uitzonderlijk goedkoop, met dramatische gevolgen voor de sector. Veel groenten raken niet op tijd geveild waardoor de voorbije weken al tienduizenden kilo’s sla, witloof en tomaten op de vuilnisbelt zijn beland.

Een krop sla en broccoli kosten tot de helft minder dan dezelfde periode vorig jaar en andere lentegroentes zoals rode paprika, komkommers, tomaten, asperges of witloof zijn tot 30 procent goedkoper.

Normaal gezien komen eerst de groenten uit het zuiden bij ons op de markt en daarna de teelt uit eigen land. “Door het slechte weer in het zuiden heeft de groenteteelt er vertraging opgelopen”, zegt Philippe Appeltans van het Verbond van Vlaamse Tuinbouwveilingen in De Standaard.

“Bij ons is het in dezelfde periode dan weer uitzonderlijk warm geweest”, gaat Appeltans verder. “Waardoor de oogst niet alleen veel groter is dan normaal, maar ook nog eens vroeger op de markt komt.” Doordat dit jaar door die weersomstandigheden de zuiderse én de lokale oogst tegelijkertijd op de markt zijn gekomen, is er een overaanbod en keldert de prijs.

“Er is zeker de laatste twee maanden een permanent overaanbod van bijvoorbeeld sla”, aldus Paul Demyttenaere van de Reo Veiling in Roeselare. “Het is nu het moment om voorjaarsgroenten te consumeren, want nu komt het beste op de markt. De lentegroenten zijn nu massaal aanwezig, maar de consument laat het afweten.”

Het aanbod is ondertussen zo groot, dat veel groenten niet op tijd geveild worden. Verse groenten blijven immers niet eeuwig vers, waardoor al tienduizenden verse groenten zijn vernietigd.