Hamas en Fatah verzoenen zich in Caïro

In de Egyptische hoofdstad Caïro hebben de radicale Palestijnse groep Hamas en de gematigde partij Fatah, van president Mahmoud Abbas, hun verzoening bekrachtigd. Vier jaar lang, na de gewelddadige machtsovername van Hamas in de Gazastrook, leefden ze als vijanden.

De zwarte pagina van Palestijnse verdeeldheid is omgeslagen, zei de Palestijnse president Abbas. Er komt een gezamenlijke interim-regering en verkiezingen binnen het jaar.

Hamasleider Khaled Mashal herhaalde dat een autonome Palestijnse staat in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever niet ver meer af is. De Palestijnen willen die in september eenzijdig uitroepen.

De verzoening tussen Hamas en Fatah is één van de eerste concrete gevolgen van de Arabische Lente. Het is de Egyptische overgangsregering die de twee bij mekaar bracht. Egypte overweegt ook om de grens met Gaza in Rafah binnenkort open te stellen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat de Palestijnse verzoening een klap is voor het vredesproces. Hij vindt dat president Abbas moet kiezen tussen vrede met Israël of vrede met Hamas. Israël beschouwt Hamas als een terreurorganisatie. Maar voor Abbas is het Israël dat moet kiezen, tussen vrede of nederzettingen.