Houten olifanten van Tervuren naar Planckendael

De houten olifanten in het park aan het Koninklijk Museum van Midden-Afrika in Tervuren verhuizen vandaag naar het dierenpark Planckendael. De olifanten moeten een trekpleister worden voor het nieuwe olifantenpark in de dierentuin.

De houten dieren zijn eigendom van de Zoo van Antwerpen en werden voor 4 jaar uitgeleend aan Tervuren. Voor de olifanten in 2007 aankwamen in Tervuren, stonden ze al een jaar op het Koningin Astridplein vlak voor de Zoo van Antwerpen.

De gemeente wilde graag een van de olifanten adopteren maar kunstenaar Andries Botha die de olifanten maakte, wilde dat de familie olifanten bijeen bleef. Burgemeester Bruno Eulaerts (GT- Open VLD) zegt dat de olifanten gemist zullen worden.

"De olifanten stonden tussen het Afrikamuseum en de Franse tuinen. Ze hebben daar 4 jaar gestaan en er zijn heel wat gegadigden op afgekomen. Je bent er zo vertrouwd mee geraakt na 4 jaar dat het toch wel een beetje pijnlijk was om er afscheid van te nemen. Maar we hebben ook wel begrip voor het feit dat ze allereerst onze eigendom niet waren -niet van de gemeente en ook niet van het Afrikamuseum- en ten tweede dat de olifanten oorspronkelijk ook voorbestemd waren om naar Planckendael te gaan."

Tervuren denkt eraan om zelf een kunstwerk met olifanten te laten maken tegen 2013. Dat jaar staat de grote olifant van het chocolademerk Côte d'Or precies 75 jaar in de gemeente. In 2013 gaat ook het nieuwe gebouw van het Afrikamuseum open, net als het nieuwe gemeentehuis en vrijetijdscentrum.