Indianen niet opgezet met codewoord "Geronimo"

Een topfiguur van het Amerikaanse Senaatscomité voor Indiaanse Belangen vindt het ongepast dat "Geronimo" gebruikt werd als codewoord tijdens de aanval tegen Osama bin Laden. Een gebrek aan respect voor een van de grootste indiaanse helden, klinkt het.

Loretta Tuell van het comité noemt het "ongepast" om Geronimo, die ze een indiaanse held noemt,  te linken aan een van de meest gehate vijanden van de VS. "Dit soort van ongepast gebruik van iconen van de indiaanse cultuur komt maar al te vaak voor in onze samenleving en de impact ervan op de Amerikaanse kinderen -al dan niet van indiaanse afkomst- is verwoestend, aldus Tuell, die zelf opgroeide in een reservaat in Idaho.

Het Senaatscomité voor Indiaanse Belangen had morgen al een vergadering gepland over de raciale stereotypen die bestaan over de indiaanse gemeenschap. De  Geronimo-kwestie zal daar besproken worden, meldt Tuell.

Ook uit andere hoeken komt er kritiek op het gebruik van de naam Geronimo. Steven Newcomb, een columnist van de krant Indian Country Today, vindt het "respectloos". "Blijkbaar is een zwarte president in het Witte Huis niet genoeg om de 200-jaar oude traditie om indianen te zien als vijanden van de VS, te doorbreken", schrijft hij.

"Dit is nog maar eens een poging om Amerikanen van indiaanse afkomst te labelen als terroristen", aldus Paula Antoine van de Sioux-stam. Jefferson Keel, de voorzitter van de grootste indiaanse belangenvereniging, benadrukt dan weer dat Bin Laden "een gemeenschappelijke vijand" was.

"Geronimo" was het codewoord dat gebruikt werd tijdens de raid op het ogenblik dat Bin Laden zelf gespot werd. Nadat het brein achter 11 september gedood was, werd dat ook gemeld aan president Barack Obama met de woorden "Geronimo EKIA (Enemy killed in action)". Over het waarom van de keuze, heeft de Amerikaanse regering niet gecommuniceerd.

Geronimo (1829-1909) was een Noord-Amerikaanse indianenleider van de Apache-stam. Hij vocht vele jaren lang tegen de Mexicaanse en Amerikaanse strijdkrachten, toen die steeds meer van het indiaanse land in bezit namen. In 1886 moest hij zich uiteindelijk overgeven. In de indiaanse gemeenschap heeft zijn naam een mythische bijklank gekregen.