Juppé: "Niet de bedoeling Khaddafi te doden"

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zegt dat het niet de bedoeling is om de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi te doden. De NAVO-aanvallen moeten enkel de machtsmiddelen van Khaddafi uitschakelen, laat hij weten.

Vorige week werd de verblijfplaats van Khaddafi gebombardeerd. Daarbij kwam toen zijn zoon om het leven. Volgens Juppé (foto) worden enkel militaire doelen geviseerd. De minister van Buitenlandse Zaken drukte ook zijn hoop uit dat de actie in Libië niet meer langer dan een paar weken zal duren.

Volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan moet de Libische leider Khaddafi "onmiddellijk" de macht afstaan en Libië verlaten om een einde te maken aan het bloedvergieten in zijn land.

"We wensen dat Khaddafi het land verlaat en de macht onmiddellijk overdraagt, voor hem en voor de toekomst van zijn land, en zo geen bloedvergieten en vernielingen meer uitlokt", aldus Erdogan. Het is de eerste keer dat Turkije om het vertrek van Khaddafi vraagt.

Geweld in Libië duurt voort

In de Libische stad Benghazi is een autobom ontploft voor het hoofdkwartier van de opstandelingen. Niemand raakte daarbij gewond, maar de bom veroorzaakte veel schade aan het gebouw.

Opstandelingen zeggen dat de Libische leider Khaddafi de westelijke stad Zintan heeft gebombardeerd. Er zouden 40 raketten op de stad zijn neergekomen. Het is niet duidelijk of er doden of gewonden zijn gevallen.

Hulptransporten kunnen de stad Misrata niet bereiken door vuurgevechten en mijnen in de haven. De gevechten rond de stad zijn volgens opstandelingen weer opgelaaid. Vijf opstandelingen werden daarbij gedood.