K.U.Leuven in top 100 van beste universiteiten

In de jaarlijks opgestelde QS World University Rankings is de Katholieke Universiteit Leuven de enige Belgische universiteit in de top 100. De K.U.Leuven prijkt op de 86e plaats. Op nummer 1 staat de universiteit van Cambridge in Groot-Brittannië.

In vergelijking met de ranglijst van vorig jaar heeft de Leuvense universiteit 21 plaatsen moeten prijsgeven. Toen stond de universiteit nog op de 65e plaats in de rangschikking. De Franstalige tegenhanger Université Catholique de Louvain staat als tweede Belgische universiteit op de 124e plaats.

De universiteiten van Antwerpen (179e) en Gent (192e) halen ook nog de top 200. De Université libre de Bruxelles (209e), de Vrije Universiteit Brussel (238e) en de Universiteit van Luik (248e) vervolledigen het Belgische rijtje.

De Paris Lodron Universität Salzburg in Oostenrijk heeft de twijfelachtige eer het laagst gerangschikt te staan. De universiteit krijgt een score van 3,18. Ter vergelijking: de Britse universiteit van Cambridge (kleine foto) staat op de eerste plaats met een score van 100, de K.U. Leuven kreeg 67,66.

De QS World University Rankings hanteert criteria zoals de wetenschappelijke kwaliteit van de universiteiten, het aantal citaten van onderzoekers in wetenschappelijke publicaties en de verhouding van het aantal academici tegenover het aantal studenten.

De top vijf:

  1. University of Cambridge (Groot-Brittannië)
  2. Harvard University (VS)
  3. Yale University (VS)
  4. UCL (University College London) (Groot-Brittannië)
  5. Massachusetts Institute of Technology (MIT) (VS)

De volledige ranglijst kan u hier bekijken.