Minder zout eten helpt niet tegen hartziekten

Weinig zout eten helpt niet om een hartaanval te voorkomen. Dat blijkt uit een studie van de Leuvense professor Jan Staessen in het Journal of the American Medical Association. De mensen die het meeste zout gebruikten, hadden zelfs het minste risico om te sterven aan een hartziekte.

Bij zo'n 3.700 Europeanen werd de zoutconsumptie gemeten, en op basis daarvan werden ze in drie groepen verdeeld: hoog, gemiddeld en laag zoutgebruik.

Acht jaar later bleek dat het zoutgebruik geen invloed had op het risico op hart- en vaatziekten. De deelnemers die het minste zout aten, hadden met vier procent zelfs het meest kans om te sterven aan een hartkwaal, de mensen met de hoogste zoutopname het kleinste risico (een procent).

Het effect op de bloeddruk was in de drie groepen ongeveer gelijk: ongeveer een kwart had aan het einde van het onderzoek een hogere bloeddruk dan in het begin. Het beperken van de zoutopname blijft wel nog steeds een goed idee voor mensen met een hoge bloeddruk of wie al eerder hartproblemen had.

Meest gelezen