New York kiest Nissan als nieuwe "yellow cab"

Vanaf 2013 zal het straatbeeld in New York er anders uitzien. Autobouwer Nissan heeft immers een groot taxicontract in de wacht gesleept. Alle nieuwe officiële gele taxi's zullen Nissan NV200-monovolumes zijn.

De Japanse autoconstructeur haalde het contract van 13.000 nieuwe exemplaren van de iconische "yellow cab" binnen voor de neus van Ford.

Wie nu in "the big apple" een taxi neemt, komt terecht in een Ford Crown Victoria. De Amerikaanse autobouwer levert het grootste deel van de iconische taxi's in de grootste stad van de Verenigde Staten. Al doken de voorbije jaren ook al Toyota Sienna-monovolumes op.

Nissan haalde het nu van het Turkse Karsan en de huidige hofleverancier Ford. Het Nissan-model was goedkoper en zuiniger dan de concurrenten. De deal is een pijnlijke zaak voor de nummer 2 van Detroit.

Ford profileerde zich de voorbije jaren graag als de "all-American"-autobouwer, die ook als enige van de grote drie zonder staatssteun overeind bleef. De Ford-inzending, de Transit Connect-monovolume, werd door de stadsdiensten omschreven als "ongeïnspireerd".

Nissan bouwt de NV200 in de Mexicaanse stad Cuernavaca. De nieuwe taxi-busjes krijgen een glazen dak, zodat de passagiers uitzicht hebben op de wolkenkrabbers. De taxi's in New York vervoeren elke dag 600.000 passagiers. De auto doet nu al dienst als officiële taxi in Tokio en Mexico-stad.