Ook radioactiviteit bij 2 andere containers

In de haven van Zeebrugge zijn nieuwe metingen gedaan op de lading containers uit Japan waarbij eerder een lichte radioactiviteit werd gemeten bij een van de containers. Uit de nieuwe metingen is gebleken dat nog 2 andere containers van de lading radioactieve deeltjes bevatten.

"De sporen van radioactiviteit werden op de zijwanden en bovenkant van de containers gevonden. De besmetting is licht en niet homogeen. Het gaat om plekken van radioactiviteit. Er werd tussen 1 en 2 becquerel gemeten", zegt het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, in een persmededeling.

De radioactiviteit op de containers is hoger dan normaal, maar de straling is niet alarmerend hoog. De containers zullen nu schoongemaakt en ontsmet worden en moeten tot die tijd in de haven blijven. De containers zijn enkel aan de buitenkant besmet, de lading vertoont geen verhoogde radioactiviteit.

De 3 containers met radioactiviteit maken deel uit van een lading van 6 containers op een schip dat op 16 maart uit de haven van Yokohama in Japan is vertrokken. De containers werden daarna in Maleisië op een andere boot geladen.

Metingen van lucht en water

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle is sinds de nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima alert voor verhoogde radioactiviteit in de lucht en in het water in ons land. Sinds 21 maart worden elke dag de radioactiviteitsniveaus gemeten in de lucht en het regenwater. Uit de jongste meetresultaten blijkt dat de gedetecteerde waarden blijven afnemen en dat ze zich momenteel op het niveau van de detectielimiet liggen. Als de waarden nog dalen, zullen ze niet meer vastgesteld kunnen worden. Volgens het agentschap is er dan ook geen gevaar voor de bevolking.