Portugal krijgt 78 miljard euro steun

Portugal heeft een akkoord bereikt met de Europese Unie en het IMF over de financiële noodsteun die het land krijgt. In de komende drie jaar krijgt het land 78 miljard euro steun.

De ontslagnemende premier Jose Socrates heeft het akkoord met de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Muntfonds gisteravond bekendgemaakt op de Portugese televisie. Aan het akkoord over de steun werd drie weken gewerkt.

"Dit is een goed akkoord voor Portugal, het is in ons belang", zei Socrates. De steun wordt gespreid over drie jaar. "Portugal krijgt nu meer tijd dan verwacht om te besparen en om de begroting op orde te krijgen", zegt Socrates.

In 2011 mag het begrotingstekort nog oplopen tot 5,9 procent van het Portugese bbp, in 2012 mag het maximaal 4,5 procent bedragen en in 2013 moet Portugal het begrotingstekort binnen de 3 procent houden. In die periode krijgt Portugal 78 miljard euro financiële steun. In het plan zitten ook maatregelen om de sociale uitkeringen te verlagen en om de arbeidswetgeving te versoepelen.

Het Portugese parlement en de Europese ministers van Financiën moeten het akkoord wel nog goedkeuren. Premier Socrates moest in maart ontslag nemen omdat zijn regering de besparingsplannen die de EU oplegt niet in het parlement kreeg goedgekeurd. Op 5 juni zijn er verkiezingen in Portugal.

Portugal is na Griekenland en Ierland het derde Europese land dat noodhulp krijgt.

lees ook