Radslag-koster vroeger ook al "een rare snuiter"

Ben Sheward, koster in Westminster Abbey, kon met zijn vreugde geen blijf na de geslaagde huwelijksmis van prins William en Kate Middleton, afgelopen vrijdag. Om zijn geluk te vieren deed hij twee radslagen, zij het van een vrij onelegant niveau. Een oud-professor herinnert zich dat Sheward tijdens zijn studentenjaren al als "een rare snuiter" kon omschreven worden.

Sheward studeerde onder meer muziekgeschiedenis aan de universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland, en daar kwam hij in contact met professor musicologie Warren Drake. "Zijn gevoel voor humor is mij vanaf het begin opgevallen. Zo tekende hij, bij het begin van een nieuw studiejaar, karikaturen van leerkrachten op de schoolborden om hen aan nieuwe studenten voor te stellen. Hij was heus wel een gekend figuur in schoolmiddens", aldus Drake in New Zealand Herald.

Het viel Drake ook op hoe Brits Sheward tijdens zijn studentenjaren was. "Hij werd geadopteerd door een Brits koppel dat naar Nieuw-Zeeland emigreerde. Maar Ben was altijd meer Brits dan de Britten zelf. Hij heeft zelfs zijn eindwerk gemaakt over de Britse componist Edward Elgar en diens relatie met het Brits-zijn", zegt Drake, die Sheward na zijn studies uit het oog verloor. Toen hij hoorde dat hij kerkdienaar geworden was in Londen, was iedereen het er volgens Drake over eens dat dat "de perfecte job" voor hem was.

Het filmpje met Sheward en zijn radslagen is intussen een internethit. Wel zou hij een verbod gekregen hebben om met de media over het voorval te praten. "We willen niet dat heel deze heisa de spuigaten uitloopt", aldus een woordvoerder van Westminster Abbey.

lees ook